Keresés ebben a blogban

2011. február 27., vasárnap

Hájas tészta

Nagymamám gyakran sütött hájas tésztát. most kaptam 1 kg darált hájat, nosztalgiáztunk kicsit.

Hozzávalók:
40 dkg darált sertésháj
70 dkg liszt
2 ek tejfől
1 ek ecet
1 kk cukor
1 kk só
1 tojás
kb 4 dl szódavíz





A hájat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, hűtőbe tesszük. A maradék hozzávalókból tésztát készítünk, 15 percig pihentetjük. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, a hájjal megkenjük, felcsavarjuk, majd 4 részre hajtjuk. Hűtőben 20 percet pihentetjük, majd újra kinyújtjuk, felcsavarjuk és három részbe hajtjuk, megint pihentetjük. Ezt még kétszer megismételjük. A kész tésztát különböző sós és édes süteményekhez használhatjuk.

Most kosárkákat, hajtókát (párnát) és krémeslapot sütöttem belőle.
A kosárkákhoz a tésztát fél cm vastagságúra nyújtottam, pogácsaszaggatóval köröket vágtam ki belőle, minden második kör közepét kisebb szaggatóval kivágtam. A tele lapokat a tepsiben vízzel megkentem és a gyűrűket rátettem. 180 fokos sütőben megsütöttem. A kész kosárkákat eper, málna és baracklekvárral töltöttem meg.





A hajtókához ugyanúgy köröket vágtam ki, a közepükbe egy kiskanál sziva vagy meggylekvárt (kemény lekvárok) tettem, félbehajtottam, a széleket összenyomkodtam. 180 fokon sütöttem.






A krémeslaphoz a tésztát nagyon vékonyra (kb 2 mm) nyújtottam, villával megszúrkáltam és megsütöttem.

2011. február 24., csütörtök

Zsúrpogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg vaj/margarin/zsír
1 tk só
1 tojás
2 pohár tejföl
1 cs sütőpor

A hozzávalókból tésztát gyórunk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle.  A tetejüket tojással megkenjük és közepes tűznél megsütjük.

Szalagos fánk

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg margarin/vaj
2 tojássárgája
1 csipet só
kb 1/2 l tej
olaj a sütéshez (kb 1 l)



Az élesztőből, 3 dl tejből, 1 ek porcukorból és 3 ek lisztből kovászt készítünk. A többi cukorral a tojássárgákat elkavarjuk és a kovászhoz adjuk. Jól elkeverjük, beleöntjük az olvasztott vajat, hozzáadjuk a lisztet, jól eldolgozzuk. Ha szükséges tejjel lágyíthatjuk. A tészta lágy kalácstészta állagú legyen.
Letakarva langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán kézzel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, kiszaggatjuk és még kb 30 percet pihentetjük.
A fánkokat közepesen forró, bő zsiradékban sütjük. A sütést az "alsó" felével kell kezdeni. A túl forró olajban a fánkok közepe nyers marad és nem lesz szalagos.

Galaxis habcsók

Szintén a "Nagy sütiskönyv gyerekeknek" receptje.
Hozzávalók:                                                       
3 tojásfehérje  
150 g porcukor   
1.5 ek étkezési keményítő 
60 g tejcsokoládé   

A csokit vízfürdő felett felolvasztjuk. A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, keverés közben  óvatosan hozzáadjuk a keményítóvel elkevert porcukrot. A kemény, fényes habba belecsorgatjuk a tejcsokit, majd óvatosan elkeverjük. Két kanál segítségével sütőpapírral bélelt tepsibe halmokat teszünk, 100 fokos sütőben száratjuk, kb 40 percet.  A sütőben hagyjuk kihűlni.

2011. február 18., péntek

Mogyorókrémes kiflik

"Tegyél bele Nutellát!" kérték az "ellátandók" a sörkifli készítése közben. Így másnap készítettem mogyorókrémes verziót is, kalácstésztából.


Hozzávalók:
3 dkg élesztő
4 dl tej
10 dkg cukor
60 dkg liszt
5 dkg olvasztott margarin
fahéj
Tölteléknek:
Nutella (vagy más hasonló jellegű krém)

Az élesztőt langyos cukrozott tejben felfuttattam, a maradék cokorral, tejjel és liszttel tésztát gyúrtam, majd hozzáadtam az olvasztott vajat és jól eldolgoztam. Meleg helyen kétszeresére kelesztettem. A tésztát fél cm vastagságúra kinyújtottam, háromszögekre vágtam. A háromszögek talpára 1 kiskanál Nutellát tettem, majd a kifliket feltekertem. A tetejüket tojással megkentem, még pihentettem kb fél órát, majd megsütöttem.

Sörkifli

Anyi hozta a receptetet, gyorsan kipróbáltuk, finom és egyszerű!

Hozzávalók:
1 élesztő
3 dl tej
50 dkg liszt
15 dkg margarin



Az élesztőt 1 dl tejben felfuttatjuk, .a hozzávalókból és az élesztős tejből tésztát gyúrunk. 50 percet meleg helyen letakarva pihentetjuk. A tésztát 3 cipóba vesszük, mindegyiket kör alakúra 3-5 mm vastagra nyújtjuk, cikkekre vágjuk, a körcikkeket feltekerjük és tojással megkenve kb 150 fokos sütőben megsütjük.
Kipróbáltam kolbászos töltelékkel is (egy csíkocska kolbászt tettem a körcikk vastag szélére, és a tésztát rátekertem.
Zs. 2/3 teljes kiőrlésű tönkölyliszztel készítette, és szezámmaggal szórta.
Más töltelékkel is készíthető, de önmagában is kiváló!

2011. február 13., vasárnap

Túró torta Valentin-köntösben

Hozzávalók:
egy kerek linzertészta alap
(a megadott mennyiség harmada elég)
gyümölcslekvár és befőtt
(most meggyet használtam)

a krémhez:
500 ml habtejszín
750 g túró
(Aldis Lifestyle vagy Montice, ezek nem szemcsések, finom krémes állagúak)
2  csomag zselatin fix
100 g porcukor
a díszítéshez:
babapiskóta
csokireszelék
cukorszívek


A linzertésztából a tortafoma aljáben kerek lapot sütöttem, majd még melegen meggylekvárral megkentem. Egy állítható tortakarikával körbevettem, és babapiskótával a szélet kiraktam. Elkészítettem a krémet, a tejszínt habbá vertem. A túrót a cukorral és kevés vanília aromával krémesre kevertem, hozzáadtam a tejszínhabot és a zselatin fixet. Egy kevés krémet simítottam a torta aljára, meggybefőttet tettem rá, majd a maradék krémet a tetejére simítottam. Hűtőbe tettem dermedni. Kb. 1 óra múlva diszítettem.

Linzer szivek Valentin-napra

.
A szíveket J. csinálta az osztálytársnőinek Valentin napi meglepetésnek. Szép férfiasak lettek.

Hozzávalók:
250g margarin
400 g liszt
1 kk sütőpor
125 g cukor
2 kk tejföl
1 tojás




A hozzávalókból tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk. 1 órára hűtőbe tesszük pihenni, majd kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk. szív alakú kiszúróval vágjuk ki, minden másoiknak a közepéből kisebb szívvel ablakot vágunk. Közepesen meleg sütőben világos színűre sütjük (hamar megég, vigyázni kell). Egy simát és egy lyukasat piros lekvárral még melegen összeragasztunk. Porcukorral megszórjuk. mi most házi meggylekvárt és eperlekvárt használtunk.

Virágos-rácsos torta

 A belbecs ugyanaz, mint az előző tortánál, a külcsín más. Itt marcipánnal burkoltam a tortát (ez az első marcipánbevonatos tortám).

A marcipán karácsonykor került hozzám, egy fehér és egy sárga 250 g-os csomag. Sajnos egy csomag nem lett volna elég, így a kettőt összegyúrtam, ennek eredménye a halványsárga szín.

A rácsmintáról: A marcipánt kinyújtottam, vonalzó és spatula segítségével berácsoztam, utána borítottam a tortát. A fondantvirágok a vonalak metszéspontjába kerültek.

2011. február 12., szombat

Tavaszváró virágos torta

Kislánynak készült 10-szülinapjára. Belül zebratorta, vaníliakrémmel. Kívül fondant bevonattal. A virágokat ételfestékkel színeztem.
A vaníliakrámet a párizsi krém mintájára készítettem.
Hozzávalók:
250 g cukor
250 ml habtejszín
70 g étkezési keményítő
60 g liszt
350 g vaj
vanilia aroma






A cukrot a tejszínnel felforraltam, amikor már 4-5 perce főtt belekevertem a keményítőt, a lisztet, és 10 dkg vajat, ezekkel felfőztem, Vízfürdőben hagytam kihülni. A vajat kihabosítottam, hozzáadtam a keveréket, vaníliaaromával ízesítettem és jól kikevertem.

A torta betöltésénél a púpos részt levágtam (gyorsan eltünt), a tortát 3 lapba vágtam, betöltöttem és bevontam a krémmel.

A bevonatot mogyoróolajjal kentem meg, attól lett szép csillogó.

2011. február 5., szombat

Stefi almás

Eredetileg Nevesincs almás volt a neve, de reggeli közben J. elkeresztelte. Úgy indult, hogy fonnyadozott pár alma, amivel valamit kezdeni kellett. Először almás palacsintát akartam, aztán ez a süti lett belőle. Mikor kisült, rájöttem, hogy vaniliaöntet kéne hozzá.

Hozzávalók a tésztához:
3 alma
3 tojás
2 ek cukor
2 dl tej
18 ek liszt
1 cs sütőpor
1 kk fahéj
3 ek vaj



Hozzávalók az öntethez:
1 cs vaníliás pudingpor
8 dl tej
4 ek cukor

Az almákat meghámoztam, lereszeltem, elkevertem a cukorral és a tojásokkal. Hozzáadtam a fahéjat, tejet, olvasztott vajat, majd a sütőporral elkevert liszttel jól kikevertem. Vajazott, lisztezett közepes méretű tepsiben sütöttem megsütöttem, míg a teteje enyhén megpirult.

Az öntethez a pudingport előírás szerint, de 8 dl tejjel főztem meg.

Melegen tálaltam.

Lúdláb torta

Születésnapi torta. Belül lúdláb torta, piskótával, párizsi krémmel, a borítása kávés fondant Kiskukta módszere alapján, zselatinos íróka (saját kreálmány) és fondant virágok. A párizsi krémet TücsökBogár blogjában találtam.

Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
4 ek víz
8 ek cukor
8 ek liszt
2 kk sütőpor








A piskótát két lapban sütöttem meg. A tojásokat szétválasztjuk,  a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral és a vízzel kikeverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a masszába beleforgatjuk a tojások habját. kivajazott-lisztezett tortaformában megsütjük.
A tésztát a forma széleire kissé felhúztam, így sülés után egy homorú lapot kaptam, a másik lapot ugyanígy sütöttem meg. A két lap összeborítva belül egy üreget adott, ebbe került a krém.

Hozzávalók a párizsi krémhez:
2,5 dl tejszín
25 dkg cukor
12,5 dkg kakaópor (20% zsírtartalmú)
35 dkg vaj

A tejszínt a cukorral felforraltam, és pár percig főztem (könnyen kifut). Belekevertem a kakaót és  10 dkg vajat, jól elkevertem. Mikor kihült, felhabosítottam a maradék vajat, majd belekevertem a kakaós masszát. Jól eldolgoztam. Finom, könnyen kezehető krém lett belőle.

 Az alsó lapot megkentem a krém felével, meggybefőttet nyomkodtam bele, rákentem a krém nagy részét. Kb. a negyede maradt a torta külső bevonására. Ráboratottam a másik lapot, egyenes felével felfelé. Bevontam a maradék rémmel, hűtőbe tettem dermedni.

A fehér fondantot 2in1 kávéval eldolgoztam, a tortát bevontam vele. A csíkok írókával készültek, ehhez 1 kk zselatint 4 ek vízben feloldottam, oldódásig melegítettem, majd annyi porcukorral kevertem ki, hogy sűrű, de még folyékony masszát kapjak. Piros zselés ételfestékkel színeztem. A virágokhoz szintém ételfestékkel színezett fondantot használtam. Kikeveréskor az íróka és a virágok színe egyforma volt, az íróka száradás közben kicsit kivilágosodott. Először virágokkal díszítetem a tetejét is, de nem tetszett, így kerültek rá a rózsák.

2011. február 4., péntek

Pizzás muffin

 Hozzávalók a tésztához:

400 g liszt
1 dl tej
1 dl víz
2 kk só
2 dkg élesztő
0.5 dl olivaolaj

Hozzávalók a töltelékhez:

1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis konzerv paradicsompüré
olivaolaj
bazsalikom
oregano
zsálya
bors

Sajt a tetejére





A langyos tejben felfuttatom az élesztőt, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrok, meleg helyen kétszeresére kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket, vagyis a pizzakrémet.
A hagymát és a fokhagymát nagyon finomra vágom, olivaolajon megdinsztelem, kevés vízzel felöntöm, és addig főzöm, míg a víz elpárolog, a  hagyma szaftos-pépesre fő. Hozzáadom a paradicsompürét fűszerezem-ízesítem és sűrűre főzöm.

A tésztát 1 cm vastag téglalapba nyújtom, a pizzakrémmel megkenem, feltekerem. A tekercset 12 darabba vágom és kivajazott muffinformába állítom a tekercseket. a tetejüket reszelt sajttal megszórom, majd 160 fokos sütőben megsütöm.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...