Keresés ebben a blogban

2011. július 27., szerda

Feta-padlizsán saláta

A Színes RTV 2010/22 számából gyűjtöttem a receptet.

Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
200 g fetasajt
3 gerezd fokhagyma
10 mentalevél
1 ek chillis olivaolaj
5 ek extra szűz olivaolaj
6 ek napraforgóolaj




A padlizsánokat megmostam, kockákra vágtam, serpenyőben 1 kk olajon megpirítottam. A mentaleveleket apróra vágtam, hozzáadtam a tört fokhagymát és az olajokkal összekevertem. A  fetát is felkockáztam, a kihűlt padlizsánokkal és az olajokkal összekevertem.
Fogyasztás előtt 24 órát hűtőben érleltem.

2011. július 26., kedd

Fordított almatorta

Valamikor régen ettem ilyet egy barátnőm tesójánál, a receptre már pontosan nem emlékszem, megpróbáltam rekonstruálni. A kísérlet sikerült, a torta (gyorsan) elfogyott.




Hozzávalók:
1 kg alma
150 g cukor
5 dkg vaj

A sütőt előmelegítettem, egy kerek tortaformában a vajat megolvasztottam, egyenletesen beleszórtam a cukrot és rátettem a meghámozott, szeletekre vágott almát. Betettem a sütőbe, a cukor olvadt, az alma párolódott. Közben előkészítettem a tésztát:

4 tojás 
100 g margarin
160 g cukor
4 ek alamlé
250 g liszt
1 cs sütőpor

A hozzávalókból piskótatésztát kevertem, amikor a cukor az alma alatt sűrűsödni kezdett ráőntöttem-simítottam a tésztát, és tűpróbáig sütöttem. Amikor kihűlt tányérra borítottam. A piskóta tetején az alma puha karamellás krámmé változott.
Vaníliás tejszínhabbal tálaltam.

2011. július 25., hétfő

Sajtos-tejfölös csiga

A tejfölös pogácsa tésztájából készült. A tésztát a hajtogatás után fél cm vastagságúra nyújtottam, tojással meglentem, sajttal megszórtam, feltekertem, majd kétujjnyi vastag szeletetekre vágtam. A csigák tetejét sütés előtt tojással megkentem, majd megsütöttem.

2011. július 24., vasárnap

Finom almás lepény

Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg alma
250 g cukor
5 g vaj

Az almát lereszeltem, a cukorral összekevertem, kicsit állni hagytam, amíg levet eresztett. Utána jól kinyomkodtam, majd a vajjal megpároltam, míg a maradék levét is elfőtte. amíg a töltelék hült, elkészítettem a tésztát.

Hozzávalók a tésztához:
250 g margarin
250 g cukor
2 tojás
500 g liszt
1 cs sütőpor

A hozzávalókból tésztát gyúrtam, két részre vettem 1/3-2/3 arányban. a nagyobbik részt kikent tepsibe simítottam, rátettem az almatölteléket, a másik tésztából rudakat sodortam és rácsszerűen beborítottam a tésztát. Közepesen meleg sütőben sütöttem.

Általában rácsosra csinálom, de utazáshoz-szállításhoz csináltam már a tetejét is beborítva, ilyenkor értelemszerűen felezem a tésztát. A sütés előtt tojással megkenve szebben sül.
Szeletelés előtt érdemes megvárni, amíg a felső lap visszapuhul, akkor nem törik. (Nekünk nem szokott sikerülni:))

2011. július 22., péntek

Tejfölös pogácsa

Hozzávalók:

350 g (2 pohár) tejföl
4 dkg élesztő
1 kk cukor
1 tojás
2 kk só
250 g margarin
700 g liszt

A langyos tejfölbe belekevertem a cukrot és az élesztőt, kissé megfutattam. Hozzáadtam a tojást és a margarint, majd a liszttel tésztát gyúrtam belőle. 15 perces időközökkel háromszor hajtogattam. A tetejét tojással megkentem, reszelt sajjtal megszórtam, pogácsákat szaggattam belőle, majd 150 fokos sütőben megsütöttem.

2011. július 14., csütörtök

After eight keksz (csokis-mentás)

Hozzávalók:
150 g vaj
250 g cukor

50 g sötét melasz (lehet helyette cukrot használni)
2 tojás
300 g liszt
30 g kakaó
50 ml mentaszörp (házi)
1/2 cs sütőpor

A hozzávalókat összedolgoztam, kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat tettem, egymáshoz nem túl közel. Forró sütőben sütöttem meg.

2011. július 3., vasárnap

Fahéjas-csokis meggyes pite

 
Hozzávalók:
4 tojás
200 g cukor
230 g liszt
20 g holland kakaópor
1 kk fahéj
250 g margarin
1/2 cs sütőpor
250-300 g meggy + 50 g cukor

A meggyet kimagoztam, becukroztam, hagytam állni, majd kinyomkodtam-lecsepegtettem. (A leve ivólénak higítva fincsi) Szezonon kívül lehet befőttből is csinálni.
A margarint a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a tojásokat, ezzel is jól kikevertem.
A lisztet, kakaóport, fahéjat, sütőport egy másik edényben összekevertem, majd apránként a masszához adtam.
Margarinnal kikent, lisztezett tepsibe simítottam, a tetejére szórtam a meggyet, majd még egy kis kristálycukorral és fahéjjal megszórtam. Közepesen forró sütőben megsütöttem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...