Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 30., péntek

Túrós rozsos kiflik

Még mindíg a sodort tészta szolgált alapul.
A tészta receptje ismét kísérlet áldozata lett, most így módosult:
 A liszt fele búzafinomliszt, fele teljes kiőrlésű rozsliszt. Mivel a rozsliszt kissé savanykás, ezért nem tejfölt, hanem tejszínt tettem bele (meg úgyis volt maradék). A kenéshez használt margarint (100 g) 100 g porcukorral és 200 g túróval kevertem ki, ezzel kentem a tésztát, majd a kifliket is.

2011. szeptember 29., csütörtök

Kakaós kifli

Sodort tészta, kakaóval töltve.
 Annyit változtattam a recepten, hogy a tésztába teljes kiőrlésű lisztet is tettem, és a margarint, amivel kentem kakaóporral és porcukorral kevertem el liszt helyett. A kakaós-cukros margarinnal nem csak feltekerés előtt kentem meg a tésztát, hanem kiflivé tekerés előtt is.

Most nem azonnal sütöttem, hanem egy éjszaka a hűtőben keltek a kiflik, reggel 30 perc alatt megsült.

2011. szeptember 27., kedd

Almás csillagok

Hiába, almaszüret van. Az almás lepény már uncsi (már legalább 6x sütöttem az utóbbi időben). Ez majnem ugyanaz, egy kis csavarral.

Hozzávalók a töltelékhez:1 kg alma
250 g cukor
fahéj, szegfűszeg, szerecsendió izlés szerint

Az almát lereszeltem, a cukorral összekevertem, kicsit állni hagytam, amíg levet eresztett. Utána jól kinyomkodtam, fűszereztem, majd megpároltam, míg a maradék levét is elfőtte. Amíg a töltelék hűlt, elkészítettem a tésztát.



 
Hozzávalók a tésztához:
250 g margarin
250 g cukor
2 tojás100 ml citromlé
600 g liszt
1 cs sütőpor

A hozzávalókból tésztát gyúrtam, fél cm vastagságúra nyújtottam. Egy muffinformát kivajaztam, majd a tésztából csillag kiszúróval akkora csillagokat vágtam, hogy a csillagok sugara a forma mélyedésein kívül essen. (van egy karácsonyi csillagsorozatom, a picitől a 20 cm-esig:)) A csillagokat a formába nyomkodtam, mindegyikbe egy evőkanál almatölteléket tettem, a csillagok sugarait a töltelékre hajtogattam, majd megsütöttem. Porcukorral meghintve tálaltam. 

2011. szeptember 22., csütörtök

Borított torta /Tarte tatin/

Hozzávalók:
4 db alma
30 g vaj
1 kk fahéj
50+120 g cukor
4 tojás sárgája
2 tojás fehérje
100 g tejszín
160 g liszt
1/2 cs sütőpor

Az almákat meghámoztam, a magházat kivágtam, 1 cm-es karikákra vágtam. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját a vajjal vastagon kikentem, az oldalait csak vékonyan átkentem. 50 g cukrot a fahéjjal kikevertem, majd a tortaforma aljába szórtam. Az almákat a forma aljára fektettem.
A tojásfehérjékből habot vertem. A sárgájákat a tejszínnel, és cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojáshabot is beleforgattam. A tésztát az almákra simítottam, 150 fokon tűpróbáig sütöttem. Amikor kihűlt tányérra fordítottam.

Díj 3

Mostanában nem írtam új bejegyzést, nem mintha nem sütöttem volna, de vagy nem volt újdonság, vagy már elfogyott, mire előkerült a fényképezőgép. Tortát szeptember végéig nem csinálok, utána viszont beindul a családi szülinapözön és jön Kiskukta játéka!

Ennek ellenére ismét díjat kaptam, ezúttal  Tortafüggő Marisz tisztelt meg vele.
A díj neve: "A szép blogoknak, amikben van némi extra" .


A díj már körbejárt ott, ahol én is adnám, így most nem továbbítom.


2011. szeptember 19., hétfő

Sós ropogós

Finom, nem túl drága és egyszerű rágcsálnivaló, a gyerekeknek nagyon ízlik, már a második dupla adag készült, az első nem érte meg a fotózást.

Hozzávalók:
500 g liszt (másodszorra 150 g teljes kiőrlésű lisztet is tettem bele)
300 g zsír vagy 200 g margarin (én vegyesen használtam)
150 ml tej
1 ek só
2 dkg élesztő
1 felvert tojás a kenéshez
esetleg sajt a tetejére

A hozzávalókból tésztát gyúrtam, hűtőben 1 órát pihentettem, majd fél centi vastagságúra nyújtottam. Tojással megkentem, kb 1 cm széles 10-15 cm hosszú rudakra vágtam, forró sütőben sütöttem meg.

2011. szeptember 16., péntek

Almás és nutellás kiflik

Limara-féle sodort tésztából készült kis módosítással.
Változtattam az eredeti recepten, mert nem szeretem a maradékokat, mit kezdjek pl. 2 ek maradék tejföllel? A saját verzió is finom lett, íme:





Hozzávalók:
1 doboz (175 g) tejföl
150 ml tej
2 dkg  (fél csomag) élesztő
1 tojás
1 ek cukor
1 tk só
50 g margarin
600 g liszt


100 g margarin
1 ek liszt

A tészta hozzávalóit egy tálba tettem, robotgép dagasztószárával kidolgoztam, fél órára hűtőbe tettem pihenni. A margarint a liszttel összegyúrtam. A tésztát vékonyra kinyújtottam, megkentem a vajjal, feltekertem, csigát csavartam belőle, visszatettem a hűtőbe. kb 1 óra múlva kinyújtottam, háromszögeket vágtam belőle, az egyik felére nutellát, a másikra párolt reszelt fahéjas-cukros almát tettem, a háromszögeket kiflivé csavartam. Hagytam kelni, majd tojással megkentem a tetejüket, és nem túl forró (150 fok) sütőben megsütöttem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...