Keresés ebben a blogban

2012. április 17., kedd

Almás-fahéjas fernandel (hagyományos és update)

A Nők Lapja 14/2012 számában volt Papp Emese, a Soufflée cukrászának receptjei közt. (A többit is meg kell csinálnom, klasszak)



Fernandel
 A receptet kissé átalakítottam (szokás szerint), valamint a tésztát fele mennyiségben hagyományosan, a másik felét update keverékkel, cukormentesen csináltam meg. A receptben az egy adagra vonatkozó mennyiséget adom meg, zárójelben az update változatra vonatkozó kiegészítés.






Hozzávalók a tésztához:
400 g liszt (200 g liszt+200 g update mix)
200 ml tej (zsírszegény)
25 g friss élesztő
100 g cukor (1 kk cukor+100 g cukornak megfelelő édesítőszer. Én 10 g Sweetab-port használtam)
60 g margarin

A cukros tejben az élesztőt megfutattam, a hozzáadtam a lisztet és az olvasztott margarint, jól kidolgoztam. A hagyományos verzióhoz kellett még egy kis liszt, hogy ne ragadjon, az update-hoz egy kis tej, mert nem akart összeállni. A tésztát félre tettem kelni.
Közben előkészítettem a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez:
2 közepes alma
30 g margarin
1 ek cukor (édesítőszer)
1 kk fahéj

Az almákat meghámoztam, felkockáztam, a margarinnal és a cukorral és fahéjjal megpároltam. A cukormentes verzióhoz kis víz (1-2 ek) is kellett alá. Addig pároltam, míg a levét elfőtte és az almakockák puhák lettek. Félretettem hűlni.


A kenéshez:
50 g margarin
2 ek cukor (édesítő)
2 kk fahéj

A tésztákat 1 cm vastagra nyújtottam, megkentem olvasztott margarinnal, megszórtam cukorral (édesítővel), fahéjjal, rákentem az almatölteléket, szorosan feltekertem, kétujjnyi széles csigákat vágtam belőlük (16 db), és margarinnal kikent tepsibe tettem úgy, hogy összesüljenek. a tetejüket a maradék olvasztott margarinnal megkentem.

Hagytam 15 percet kelni, majd 150 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.

Nagyon gyorsan elfogyott.

2012. április 8., vasárnap

Sütinyalóka

Ovis tavaszi vásárra készültek.

Itt találtam róla receptet, nagyon szépek és profik.

Cake-pops

Olajos-kakaós piskótát készítettem 8 tojásból, másnapig hagytam száradni.
Kétfelé vettem, a felét házi nutellával és vajjal gyúrtam össze, a másik felét házi meggylekvárral.

A nutellás felejtős lett, bár megcsináltam, de nem bírta a hőmérséklet-ingadozást és szépen lepotyogtak, sokat szenvedtem velük.

A meggyes jó lett, azok még mindíg bírják és finomabbak is lettek.

A masszából golyókat gyúrtam, hűtöben pihentettem. Olvasztott csokival vontam be nagyrészét, cukordrazsékkal, szórócukorral díszítettem. Csináltam a puncs mignonnál leírt recept szerint cukormázat, azzal is szép és finom lett.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

2012. április 7., szombat

Kandzsi-torta

Szülinapi ajándékba adta a Sütiszörny. Az ünnepelt beceneve van felírva rajta.

16 cm-es vörösbársony piskóta epres joghurtkrémmel töltve.

Hozzávalók a tésztához:
2 tojás
50 ml olaj
50 ml víz
2 kk folyékony piros ételfesték
100 g cukor
125 g liszt
1 kk sütőpor

A hozzávalókból tésztát sütöttem 16 cm-es formában. Hagytam kb. három órát kihűlni, majd a tetejéről fél cm-es lapot levágtam, félretettem. Az alsó lapból a belsejét kikapartam, úgy, hogy fél cm széles karimát hagytam körbe és az alján is.

Hozzávalók a töltelékhez:
3 pohár epres joghurt
1 cs zselatin fix

A hozzávalókat jól felvertem, amikor dermedni kezdett megtöltöttem vele a piskótát. A tetejét ráraktam, majd ment a hűtőbe dermedni.

Hozzávalók a bevonathoz:
1 tojás
2 kk étkezési keményítő
2 dl tej
100 g cukor
150 g vaj

A tojástből, cukorból, keményítőből  a tejjel sűrű krémet főztem. Amokor kihűlt a vajjal kihabosítottam. A tortát ezzel vontam be, majd fondanttal burkoltam.
A feliratot ételfestékkel (zselés) festettem fel.



Kanji cake

A tortát szállítani kellett, ezért töltöttem belülre, mint egy dobozkába a joghurtos krémet. Mivel a fondantot a nedves krémek átnedvesítik, ezért készítettem alá vajas krémet.

2012. április 5., csütörtök

Vakondtúrás-torta

A Főszakács kérésére készült, a Kisvakondot is ő vette meg hozzá.


Mole-hill cake
A tészta az olajos piskóta kakaós változat, jól morzsolható.
18 cm-es formában 2 tojásból sütöttem meg. Kúp formára faragtam, 3 lapba vágtam. A leeső darabokat morzsoltam össze kisebb-nagyobb darabokká, ezeket félretettem.

Hozzávalók a krémhez:

500 ml habtejszín
160 g tejcsokoládé
1 cs zselatin fix

A tejszínt a csokival előző este felforraltam, egy éjszakát a hűtőben pihent. A csokis tejszínt a zselatin fix-el kemény habbá vertem, ezzel töltöttem és kentem be kívülről is a tortát.
 Ráragasztottam a morzsát, a figurát a tetejére ültettem. A fű a figura talpa alatt lévő marcipán szeletelve.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...