Keresés ebben a blogban

2012. december 31., hétfő

Mézes krémes 2

Az elveszett családi recept nyomában... Ez a sógornőm receptje, amit már a közben kiderült módosításokkal osztok meg.



Hozzávalók a tésztához:
250g liszt
2 ek méz
100 g cukor
1 kk szódabikarbóna
2 tojás
50 g margarin

A tojást a margarint a cukorral és amézzel gőz fölött habosra kevertem, majd hozzáadtam a lisztet. 3 1 cm vastag lapban megsütöttem.

Hozzávalók a krémhez:
500 ml tej
6 ek liszt
200 g porcukor
200 g vaj/margarin
1 cs vaníliás cukor
1 ek kakaópor

A tejből a liszttel sűrű krémet főztem, kihűtöttem. A vajat a cukorral kikevertem, hozzáadtam a főzött krémet és kettévettem. A felébe vaníliás cukrot, a másikba kakaót kevertem. Ezekkel kentem meg a lapokat felváltva.

A tetejére csokimázat tettem.

Hozzávalók a mázhoz:
2 ek kakaó
4 ek cukor
1 ek víz
3 dkg vaj

Összemelegítettem és a tészta tetejére simítottam.

Másnap lehet szeletelni.

Mézes krémes 1

Az elveszett családi recept nyomában... Ez egy szakácskönyvből való.


Hozzávalók a tésztához:
400 g liszt
2 ek méz
100 g cukor
1 kk szódabikarbóna
3 tojás
50 g margarin

Összegyúrtam, majd 5 lapban megsütöttem.

Hozzávalók a krémhez:
1 tojás
500 ml tej
3 ek liszt
200 g porcukor
200 g vaj/margarin
1 cs vaníliás cukor
1 ek kakaópor

A tejből a liszttel és a tojással krémet főztem, kihűtöttem. A vajat a cukorral kikevertem, hozzáadtam a főzött krémet és kettévettem. A felébe vaníliás cukrot, a másikba kakaót kevertem. Ezekkel lentem meg a lapokat felváltva.

A tetejére csokimázat tettem.

Hozzávalók a mázhoz:
2 ek kakaó
4 ek cukor
1 ek víz
3 dkg vaj

Összemelegítettem és a tészta tetejére simítottam.

Másnap lehet szeletelni.

Update mandulás keksz

Szintén az Ikea recept alapján készült.



Hozzávalók:
100 g vaj
100 g xilit
100 g update lisztkeverék
1 ek méz
40 g vágott mandula
1 kk szódabikarbóna

A hozzávalókat összedolgoztam, rudat formáltam belőle és folpackban a hűtőbe tettem. kb 2 óra múlva 1 cm-es szeletekre vágtam és megsütöttem, majd kicsit még szárítottam 100 fokon, hogy ropogos legyen.

2012. december 30., vasárnap

Finom fahéjas csiga

Kaptam egy Ikea szakácskönyvet, onnan a recept.

Természetesen kicsit testre szabva, valamint több és kevésbé édes töltelékkel.

Hozzávalók a tésztához:
40 g élesztő
250 ml tej
500 g liszt
100 g vaj
100 g porcukor
1 tojás sárgája
1 kk só

A hozzávalókból tésztát dagasztottam, kétszeresére kelesztettem, majd vékonya kinyújtottam és megkentem a töltelékkel.

Amíg kelt a tészta elkészítettem a tölteléket:

Hozzávalók a töltelékhez:
100 g marcipán
50 g vaj
50 g porcukor
1 ek fahéj
2 ek tej

A keskeny oldala mentén feltekertem, 10 csigára vágtam, majd megkentem a  a tojás felvert fehérjével és barna cukorral meghintettem.
Éjszaka a hűtőben hagytam lassan kelni és csak reggel sütöttem meg.

2012. december 25., kedd

2012. december 14., péntek

Mézes puszedli

Hozzávalók:
3 tojás
125 g margarin
125 g méz
1 citrom héja és leve
1 narancs héja és leve
200 g porcukor
1/2 cs sütőpor
250 g liszt
200 g rozsliszt
4 ek tejföl
1/2 cs mézesfűszer
 
máz:
1 tojásfehérje
200 g porcukor
 
A hozzávalókból tésztát gyúrtam, kis golyókat formáztam, ellapítottam és megsütöttem. Még forrón a cukorral elkevert tojásfehérjébe forgattam.

2012. december 12., szerda

Névre szóló Marcipános keksz


 A Tchibo-nál vettem keksznyomda készletet, abban volt a recept is.

Hozzávalók:
150 g margarin
50 g cukor
1 kk vanília aroma
250 g liszt
1 tojássárgája
100 g marcipánmassza

A margarint a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a tojássárgát és a marcipánmasszát.Jók kikevertem, majd hozzáadtam a lisztet, és alaposan összegyúrtam. Kicsit hűtőben pihentettem, , vékonyra (3-4 mm) nyújtottam, nyomdáztam, amej halványbarnára sütöttem (10-12 perc 150 fokon).
Kihűtöttem, csomagoltam, elajándékoztam.

2012. december 10., hétfő

Miklós püspök kenyere

Hozzávalók:

2 tojás
300 g méz
50 g vaj/margarin
300 ml tej
4 ek (barna) cukor (el is hagyható)
2 ek mézesfűszer
500 g liszt
1 kk szódabikarbóna
100 g kandírozott narancshéj
100 g kandírozott citromhéj
100 g mazsola
100 g tortabevonó
20 g szeletelt mandula

A vajat megolvasztottam, hozzáadtam a mézhez. Sorban belekevertem a tojást, tejet, lisztet, szódabikarbónát, fűszereket, végül a narancs-, citromhéjat, mazsolát. Két őzgerincformát kivajaztam, liszttel megszórtam, beletöltöttem a masszát, majd 150 fokos sütőben megsütöttem (tűpróba!). A teteje kicsit kipúposodott, azt még a formában levágtam. tálra borítottam, amikor kihült a tortabevonóval átkentem és a mandulaszeletekkel díszítettem.

Az oviba és a bölcsibe natúr készült, a gyerekek ne piszálgassák ki belőle a belevalókat:)


(Ez az első igazán saját kreálmányú receptem!)

2012. december 8., szombat

Mikulás torta

A Tortakirály ötlete nyomán:
Santa Claus cake



Szív formában készült, csokis tejszínhab töltettel, a díszítés tejszínhab és vaníliás krém.

Hozzávalók a tésztához:
3 tojás
50 ml víz
50 ml olaj
100 g cukor
130 g liszt
1/2 cs sütőpor
1 tk vanília aroma

A hozzávalókból piskótát sütöttem, kettőbe vágtam.

Csokis tejszínhab:
600 ml habtejszín
400 g csoki (mikulás)
1 cs zselatin fix

A csokit felolvasztottam, a tejszínnel felforrlatam, majd másnap reggelig a teraszon hűtöttem-fagyasztottam. A torta töltésekor a zselatin fixxel kemény habbá vertem, és a két lap közé kentem.

Kicsit dermedni hagytam a hűtőben. Közben megszíneztem a vaníliás krémet. A szív hegye végét piros krémmel vontam be, a többit alapszínnel. A szája-orra piros, a szeme kék (finn, nem?) lett.

A díszítéshez 400 ml habtejszínt zselatin fixxel habbá vertem, ezzel rajzoltam meg a szemöldök-bajúsz-szakáll-sapka részeket.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...