Béleseket gyártottam. Először almásat, de kevés volt az alma, a fele meggyes-diós lett. Szeretem a mákosat is, ezért lett mákos is. A változatosság kedvéért sütöttem túrósat, igaz, azt nem sikerült lefotóznom eltűnés előtt:)
Hozzávalók a tésztához:
300 g liszt
150 g margarin
2 ek tejföl
1 ek cukor
A hozzávalókból tésztát gyúrtam, két felé vettem. Tepsi nagyságúra nyújtottam a lapokat, kivajazott tepsibe tettem az egyik lapot, megkentem a töltelékkel, rátettem a másik lapot. A tetejét felvert tojással megkentem, villával berácsoztam és megsütöttem.
Mákos béles |
250 g mák
200 g cukor
300 ml tej
50 g búzadara
2 tojás fehérje
A tejet a cukorral és a darával felforraltam, a darált mákra öntöttem. Amikor kihűlt a tojásfehérjéket habbá vertem, összekevertem a mákkal, ezt kentem a tésztalapra.
Almás béles |
1000 g alma
150 g cukor
2 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
Az almákat lereszeltem, a cukorral és a fűszerekkel elkevertem és addig pároltam, amíg a levét elfőtte. Hidegen kentem a tésztára.
A túrótöltelékhez:
500 g túró
2 tojás
200 g cukor
reszelt citromhéj
A túrót a cukorral és a tojások sárgájával kikevertem, a fehérjéket habbá vertem, ezzel lazítottam a tölteléket.
Meggyes béles |
2 üveg meggybefőtt
200 g darált dió
50 g búzadara
2 ek étkezési keményítő
A befőttek levét a keményítővel és a darával felfőztem, belekevertem a diót és a meggyet. hidegen tettem a tésztára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése