A hagyományos bejgli mellé készült ez a koszorú formájú kelt kalács. A töltelék ugyanaz, mint a bejglinél, 100 g mák és 100 g dió felhasználásával.
Hozzávalók a tésztához:
160 ml tej
300 g liszt
50 g olvasztott vaj
5 kk cukor
1/2 kk só
1 dkg élesztő
Hozzávalókból kelt tésztát dagasztottam. (egyszerűen mindent bele szép sorban és a robotgép dagasztószárával jól kidolgoztam) Kétszeresére kelesztettem, vékonyra nyújtottam. Az egyik felét diós, a másikat a mákos töltelékkel kentem meg, egmással szemben feltekertem. Koszorú formára hajlítottam (azaz egy kört formáltam belőle a tepsiben), majd kétujjnyi távolságban bevagdostam az egészet kétharmadáig. a szeleteket kifordítottam, tojással megkentem és megsütöttem.
Szia!
VálaszTörlésA kerdesem az lenne, hogy tojas direkt nincs irva a reciehez? Hany percig kell sutni a sutit?
Udv.: Gabi
Gabi, bocsánat, csak most vettem észre a kérdésed, remélem azért sikerült karácsonyra megsütnöd.
VálaszTörlésTojás: kelt tésztába nem szoktam tenni, legfeljebb sárgáját, mert tojás nélkül tovább friss marad.
A kenéshez kell csak tojás, azt nem írtam bele:)
Sütni addig szoktam, amíg szemre meg nem sül. Hideg sütőbe teszem, míg a sütő melegszik kel a tészta még egy kicsit, majd aranybarnára sütöm. A sütőm sima villany, max. 200 fokot tud elvileg, nagyon szabályozni sem lehet, így a 200 és 150 fok közötti kapcsolóállásnál szoktam sütni a sütiket.