Keresés ebben a blogban

2010. december 12., vasárnap

Diós és mákos bejgli


Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
35 dkg vaj/margarin
10 dkg cukor
1 dkg élesztő
1 db tojás
2 dl tej
½ dkg só
1 tojás a kenéshez







A lisztet, vajat és 8 dkg cukrot deszkán elmorzsoljuk. Az élesztőt gyengén cukros, langyos tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, teszünk bele egy egész tojást, kevés sót, jól összegyúrjuk, néhány órán át hideg helyen pihentetjük. Utána hat egyenlő részre osztjuk, és 3-5 mm vastagságú téglalap alakra nyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket egészen a tészta széléig kenjük, a két végét ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk, és a rudakat gyengén zsírozott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, utána ismét megkenjük, és most már hideg helyre tesszük addig, míg a tojás megszárad (megrepedezik). A tésztát megszurkáljuk, majd mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.

Máktöltelék:
26 dkg cukorral
2.5 dl vízet
szirupot főzünk, mellyel
40 dkg mákot leforrázunk, majd
ízlés szerint fahéjjal
reszelt citromhéjjal
ízesítjük. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Diótöltelék:
22 dkg cukorból
2 dl vízzel
szirupot főzünk, és
40 dkg őrölt dióra öntjük
hozzákeverünk
4 dkg morzsát
ízlés szerint fahéjjal
reszelt citromhéjjal
ízesítjük. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...