Ezt a 22 cm-es tortát sütöttem:
80 g cukor
80 g margarin
1 cs vaníliás cukor
2 tojás
140 g liszt
1 kk fahéj
1 kk gyömbér
1 kk szegfűszeg
1 kk szerecsendió
1 ek kakaó
1 tk sütőporA cukrot, vaníliás cukrot és a margarint habosra kevertem, hozzáadtam a tojásokat, majd a fűszerekkel, sütőporral és kakaóval elkevert lisztet. 22 cm-re állított tortagyűrűbe simítottam, és 160 fokos sütőben megsütöttem (tűpróba).
Amikor kihűlt a tetejét egyenesre vágtam, a tortagyűrűt visszatettem, elkészítettem a krémet.
100 g méz
100 ml narancslé
2 cs fehér zselatinpor (Dr Oetker)250 g tejfől
400 ml habtejszín
200 g zselés meggybefőtt
A mézet a nararancslével összekevertem, a zselatint belekevertem és forralásig melegítettem. Amikor kezdett megkocsonyásodni a tejfölbe kevertem. A tejszínt kemény habbá vertem, beleforgattam a tejfölös masszába, majd óvatosan belekevertem a zselés meggyet. A krémet a tészta tetejére simítottam. 2 órára a hűtőbe tettem, a tortagyűrűt levettem róla és apróra tört törökmézzel és mézzselével diszítettem.
Hozzávalók a törökmézhez:
100 g cukor
4 ek méz
2 ek víz
2 tk szódabikarbóna
A cukrot a mézzel és vízzel elkevertem erős tűzön addig forraltam, míg sárgás-barnás nem lett. Ekkor belekevertem a szódabikarbónát, jól felhabzott, és előre odakészített olajozott lemezre öntöttem. Amikor kihűlt lepattintottam. Sajnos nem olyan, mint a vásári törökmézek, de díszítésnek szép aranysárga (és mézes) por lett belőle. Nagyon kevés kellett belőle, kb 1 teáskanálnyi.
Hozzávalók a mézzseléhez:
1 ek méz
1/2 dl víz
1 ek citromlé1 ek zselatin
A hozzávalókat összekevertem, forralásig melegítettem, tányérra kiöntve hagytam megszilárdulni. Pár virágot sikerült kivágni belőle, a többit apróra kockáztam, és úgy tettem a tortára.
A törökméz másnapra a krém nedvességétől megolvadt, de ettől a zselé karakteresebb lett.
Nem ismertem ezt a recit, de tutira el fogom készíteni,mert imádjuk a törökmézet!
VálaszTörlésKérlek nézz be hozzám, van egy ajándékom a számodra.
Köszi!
VálaszTörlés