Hozzávalók:
40 dkg darált sertésháj70 dkg liszt
2 ek tejfől
1 ek ecet
1 kk cukor
1 kk só
1 tojás
kb 4 dl szódavíz
A hájat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, hűtőbe tesszük. A maradék hozzávalókból tésztát készítünk, 15 percig pihentetjük. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, a hájjal megkenjük, felcsavarjuk, majd 4 részre hajtjuk. Hűtőben 20 percet pihentetjük, majd újra kinyújtjuk, felcsavarjuk és három részbe hajtjuk, megint pihentetjük. Ezt még kétszer megismételjük. A kész tésztát különböző sós és édes süteményekhez használhatjuk.
Most kosárkákat, hajtókát (párnát) és krémeslapot sütöttem belőle.
A kosárkákhoz a tésztát fél cm vastagságúra nyújtottam, pogácsaszaggatóval köröket vágtam ki belőle, minden második kör közepét kisebb szaggatóval kivágtam. A tele lapokat a tepsiben vízzel megkentem és a gyűrűket rátettem. 180 fokos sütőben megsütöttem. A kész kosárkákat eper, málna és baracklekvárral töltöttem meg.
A hajtókához ugyanúgy köröket vágtam ki, a közepükbe egy kiskanál sziva vagy meggylekvárt (kemény lekvárok) tettem, félbehajtottam, a széleket összenyomkodtam. 180 fokon sütöttem.
A krémeslaphoz a tésztát nagyon vékonyra (kb 2 mm) nyújtottam, villával megszúrkáltam és megsütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése