1 nagy fej (édes)káposzta
1 kg darált sovány sertéshús
2 bögre rizs
2 tojás
2 kis fej hagyma
só
borspirospaprika
szegfűbors
1 üveg házi paradicsomlé
A káposzta torzsáját kivágjuk, egy nagy fazékban sós vízben feltesszük főni. A megfőtt levelek a fejről leválnak, azokat kivesszük, addíg, míg csak a közepe marad.
Közben elkészítjük a töltléket. A darált húst a megmosott rizssel, apróra vágott hagymával, tojással összekeverjük, paprikával, sóval, borssal ízesítjük.
A kihűlt, főtt káposztalevelek középső erét éles késel levágjuk, majd kettévágjuk őket. A tölteléket a levelekre helyeezük, azokat tölcsér formában felcsavarjuk, úgy, hogy a tölcsér hegye legyen az ér felöli rész. A tölcsér széleit a töltelékbe visszanyomjuk, így egy káposztába töltött töltelékkúpot kapunk.
A maradék leveleket apróra vágjuk, egy fazék alját kibéleljük vele, erre helyezzük a töltött káposztákat. A tetejükre egy kistányért teszünk, hogy lenyomjaa. Vizzel felöntjük, hogy ellepje, sózzük, szemes borssal és szegfűborssal ízesítjük. Lassú tűzön, fedő alatt főzzük. Amikor már félig megfőtt ráöntjük a paradicsomlevet. Kis lángon kb 1- 1.5 óra lalatt készül el.
Édesebb és jóval kalóriaszegényebb, mint a legismertebb töltött káposzták.
Ez az étel a szabolcsi töltött káposzta megcsúfolása!
VálaszTörlés