Keresés ebben a blogban

2011. január 4., kedd

Puncs mignon

Ritkán lehet igazi puncsmignont kapni, megpróbáltuk házilag elkészíteni. Az inspirációt Duende mignonja adta és Mankó a recepjét vettem alapul, a piskóta más lett, a töltelék összetevőit menet közben változtattuk, organoleptikus vizsgálat alapján (kóstolgattuk).

 
Hozzávalók a tésztához:
12 tojás
6 ek víz
48 dkg liszt
48 dkg cukor
2 cs sütőpor
(tojásonként 1/2 ek víz, 4 dkg liszt, 4 dkg cukor, 1 kk sütőpor)






A hozzávalókból 3 lapban piskótát sütünk. Én az alsó-felső lapokhoz 3-3 tojásból, a töltelékhez 6 tojásból sütöttem a piskótát.
 A tojásfehérjéket habbá verjük. A sárgájákat a tojással fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a vizet, a habbá vert tojásfehérjét, majd a  sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük.

Hozzávalók a töltelékhez:
2 dl narancsléből
1 dl vízből
15 dkg cukorból
1 kk vérnarancs aroma
2 kk rumaroma
hozzáadásával szirupot főzünk, beleolvasztunk
60 dkg tejcsokit,
kihűtjük. A legvastagabb lapot összemorzsoljuk, megszórjuk
4 ek kakaóval,
és a sziruppal megöntözve összegyúrjuk.
A tölteléket a két piskótalap közé töltjük, a tetejét lenyomjuk.
Ha összeállt formára vágjuk és fondanttal bevonjuk.

A fondanthoz szintén Duende hivatkozott receptjét vettem alapul, de nekem az általa megadott 2 dl víz több, mint 1,5 kg porcukrot vett fel mire elég sűrű lett (volt egy köröm emiatt a boltba).
* Készítettem még egy adagot, közben elfogyott a cukormáz, és újat csináltam, amiből kimaradt a méz és a margarin, sokkal jobb lett.
Az én verzióm a következő:

Hozzávalók a bevonathoz:
75 dkg porcukor
1 dl víz
2 ek zselatin
1 kk rumaroma
1 kk vérnarancs aroma
piros ételfesték ízlés szerint (vagy meggylé, de a víz helyett)

A vizet a zselatinnal forralásig melegítjük, hozzáadjuk az aromákat. Átszitált porcukorhoz adjuk, kanalanként, míg sűrű, de még folyékony masszát kapunk. (kb. mint a tojásfehérjés íróka.) Ha még szükséges színezzük.  A mingnonokat a masszával bevonjuk. (Én villára tűztem a sütiket, kanállal csorgattam rá vastagon a mázat, majd amikor a nagyja lecsöpögött rácsra tettem szikkadni. Még ott is lejött róla sok, de végül is fedett. Megpróbáltam kétszer áthúzni, de az előző mázat leszedte, így maradt az egy bevonás.) Kb. 2 óra alatt szikkad meg teljesen. Végül kemény lett, bár izgultam, sikerül-e.

Ebből a mennyiségből nekem 30 db 5x5 cm-es mignonom lett.
*Még egyszer megsütöttem, most 10 tojásból (6 a töltelékhez, 2-2 a lapokhoz), és kör alakúra vágtam.  25 db lett belőle. A leesett részekből még 12 kókuszgolyó is kijött.
Igen macerás süti volt, sok szabadidőt és türelmet kívánok hozzá!

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek!!!! :)

    Valóban sok a 2 dl víz, múltkorában rájöttem én is. Ha nem haragszol, belinkellek! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm:) Hétvégére barátaim kértek citromosat is, kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. A töltelékbe mennyi csoki kell?? El van írva? Mert sokallom a 60 dkg-ot :/ :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Kedves LátogatÓ!

      Én annyit tettem bele, ipari mennyiség:) Próbáld meg kevesebbel, ha az íze jó, mehet.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...